Suomen Höyrypursiseura

Olemme vuonna 1968 perustettu höyryalus-kulttuuria ja -harrastusta vaaliva yhteisö. Nykyinen jäsenmäärä on noin 340 jäsentä ja seuran rekisterissä on yli 80 höyryalusta.

Suomen Höyrypursiseura Ry.
  • Suomi
  • Höyrylaivat
  • Tietoa seurasta
    • Yhteystiedot
    • Julkaisut
    • Palaute
    • Mediapankki
    • Linkit
  • Tapahtumat
  • Jäseneksi
  • Jäsenille
    • Höyrykattilan vedenkäsittely
    • Höyrylaiva talvikuntoon

Höyrykattilan vedenkäsittely

Varustajia ja alusten kattiloiden käytöstä vastaavia halutaan muistuttaa höyrykattilan vedenkäsittelyn tarpeellisuudesta.
Varsin monessa aluksessa on kattilan vedenkäsittely ollut käytäntöna jo vuosia. Saadut kokemukset puoltavat vedenkäsittelyn etuja erityisesti seisonnan aikaisen syöpymisen ehkäisyssä ja osaltaan kattilakiven kerrostumisen ehkäisyssä käytön aikana.
Seuran alusten kattiloiden käyttämän syöttöveden laatuun emme juuri voi vaikuttaa, mutta säännöllinen kemikaalin käyttö on tärkeää ja on siis pitkällä aikavälillä turvallisuutta lisäävä tekijä joka syöpymistä ehkäisevänä tekijänä tuo myös merkittäviä kustannussäästöjä.
Seuramme alusten kattiloiden käytön luonteesta johtuen merkittävin kattiloiden vesitilojen korroosio syntyykin niiden seisonnan aikana. Tämä johtuu pääsiassa veden happipitoisuuden noususta seisonnan aikana. Tätä korroosiota voidaan merkittävästi vähentää pitämällä kattilaveden pH riittävällä tasolla.

Kattilaveden suolapitoisuuden nousu lisää korroosiota myös käytön aikana. Kattilaveden pH:n nosto ja riittävä pH taso vähentää suolapitoisuuden aiheuttamaa korroosiota myös näissä tapauksissa, esimerkiksi kun meri- tai murtovettä joudutaan käyttämään syöttövetenä. Näissä tapauksissa ulospuhalluksen merkitys korostuu erityisesti.

Tätä seisonnan aikaista ongelmaa ei varsinaisesti esiintynyt silloin, kuin alukset ja niiden kattilat olivat aktiivisessa käytössä koko purjehduskauden, jonka jälkeen kattilat puhallettiin tyhjäksi. Onkin huomattava, että kattilan ollessa käytöstä poistettuna pitemmän aikaa, on hyvänä vaihtoehtona puhaltaa kattila tyhjäksi ja tuulettaa siten että se on täysin kuiva vesitilan puolelta. Tämä toki on varsin työlästä, mutta suositeltava vaihtoehto.

Kattilan jäädessä seisomaan paineettomana on suositeltavaa pyrkiä täyttämään kattila mahdollisimman täyteen jo ajon aikana ja lopettamaan veden syöttö silloin kuin vielä on höyryn kulutusta. Tällä menettelyllä vähennetään seisonnan aikaisen hapen aiheuttamaa korroosiota minimoiden hapen määrä. Vaihtoehtoisesti voidaan järjestää höyryn kulutusta muuhun kuin koneen käyttöön.
Seisonnan aikaiseen säilytykseen kokeillaan myös muita vaihtoehtoja joita teollisuudessa käytetään, esimerkiksi typpitäyttöä jota käytetään ns. ”märkäsäilönnän” ollessa kyseessä, kattilan höyrytilaan saatetaan tällöin typpi patja jota pidetään pienessä ylipaineessa joka estää ilman / hapen pääsyn kattilaan. Joissain kemikaaleissa on lisättynä myös ns. ”hapensyöjiä”, mutta niiden teho laskee ajan myötä ja pitemmässä seisonnassa vaatii lisätoimenpiteitä.
Käytönaikana kattilan ollessa paineellisena, yli 100 asteen lämpötilassa, vesi ei sisällä happea ja sen aiheuttama korroosio-ongelma poistuu. Syöttöveden mukana tuleva happi poistuu kattilasta höyryn mukana eikä ole sitoutunut veteen.
Kattilaveden ollessa emäksinen ja lämpötilan noustessa, vesitilan pinnoille alkaa kehittyä magnetiittikalvo joka osaltaan suojaa kattilan teräspintoja korroosiolta. Tämä on kuitenkin suhteellisen hidas prosessi ja suurimmat edut vedenkäsittelystä saadaan juuri pH:n noususta.
Korroosiota ja magnetiitin kehittymistä ajatellen onkin suositeltavaa pitää kattila mahdollisuuksien mukaan paineellisena jos seisonta-aika on vain muutamia päiviä. Tämähän osaltaan vähentää kattilan toistuvia lämpöjännityksiäkin.
Vedenkäsittely osaltaan vaatii vain hieman huolellisuutta ja nykyaikaisten kemikaalien käyttö on varsin yksinkertaista ja esimerkiksi yliannostelun vaara on lähes olematon kun ohjeita noudatetaan. Hyvään hoitoon kuuluu tietysti säännöllinen ulospuhallus kattilan pohjasta.
Tärkein parametri veden laadun seurannassa on yksinkertainen pH mittaus. Suositeltu pH-alue käytössämme olevissa kattiloissa, joiden painetaso on varsin matala, on varsin laaja, pH 8.5 – 10.5 on todettu hyväksi.
Vedenkäsittelyssä on oikeastaan kaksi vaihetta, kattilan keväisen ensitäytön yhteydessä suoritettava annostelu ja sitten käytönaikainen kemikaalin lisäys. Vesikemikaalin lisäyksen voi hyvin suorittaa kerta-annoksena, aamulla tai illalla tai aivan satunnaisessa käytössä jopa kattilan ollessa paineettomana. Lisäkemikaalin syötön tarve on varsin pieni ja määräytyy käyttökokemuksen perusteella pH:ta seuraamalla. Vedenkäsittelykemikaalin syöttö paineelliseen kattilaan voidaan järjestää esimerkiksi syöttövesipumpun tai injektorin yhteyteen varustetulla imuyhteellä.Käytönaikainen lisäys riippuu lähinnä ulospuhalluksen määrästä, ei varsinaisesti lisäveden määrästä koska yleisimmät käytetyt, lipeäpohjaiset kemikaalit eivät poistu kattilasta höyryn mukana. Tyypillisen kemikaalin pääaineosa on lipeä (NaOH) Kaupallisesti saatavilla olevissa vedenkäsittelyaineissa on mukana myös muita ainesosia, jotka estävät esimerkiksi kattilakiven muodostumista ja saostavat vedessä olevia mineraaleja ja kiintoaineita, jotka sitten poistuvat kattilasta ulospuhalluksen mukana.
Vedenkäsittelyaineita edustavat esimerkiksi HyXo Oy, KL-Lämpö Oy ja KR-Kytkin Oy.
Kun kysymyksessä on voimakkaasti alkaalinen, syövyttävä neste jota käsitellään, niin työskennellessä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja asianmukaista suojavarusteita, käsineet ja suojalasit vähintäänkin.
KAIKKI LAIVAT

Vesistöt

  • Meri
  • Muu Pirkanmaan vesistö
  • Näsijärvi
  • Oulujärvi
  • Päijänne-Keitele
  • Saimaa

Löydät meidät myös täältä

suomenhoyrypursiseura

Höyrypursiseuran Talviseminaari vietetään aikoj Höyrypursiseuran Talviseminaari vietetään aikoja kunnioittaen Teams verkkotapahtumana. Ilmoittaudu mukaan! www.steamship.fi/tapahtumat 

#steamship #talviseminaari #höyrylaiva #teamsmeeting
Höyrylaiva Armaksen miehistö toteuttanut esimerk Höyrylaiva Armaksen miehistö toteuttanut esimerkillistä talvikiinnitysratkaisua Porvoossa.

#suomenhöyrypursiseura #steamship #höyrylaiva #steamboat
Saimaan höyrylaivat kokoontuvat Puumalaan 16.-18. Saimaan höyrylaivat kokoontuvat Puumalaan 16.-18. heinäkuuta. Perjantaina 16.7 regattaväki kokoontuu Sahanlahden satamaan, mistä armada lipuu juhlallisesti lauantaina Puumalan keskustaan.

#steamship #regatta #puumala #suomenhöyrypursiseura
Tämä aito pienen höyrylaivan kattila koneineen Tämä aito pienen höyrylaivan kattila koneineen löytyy Venemessujen osastolta 7 b 150. Tervetuloa tutustumaan höyryn ihmeeseen ⚓💧!
.
.
#venemessut #höyrylaiva #steamship #höyrykone #steamengine #venebåt2020
Tervetuloa ostamaan höyrylaivan virta-avaimia Ven Tervetuloa ostamaan höyrylaivan virta-avaimia Venemessujen osastolle 7 b 150 ⚓🔥. Pääset samalla tutustumaan aitoon höyryalukseen ja - koneeseen!
.
.
#venemessut #höyrylaiva #steamship #höyrypursiseura
Täyttä höyryä Venemessuilla! Olemme jälleen m Täyttä höyryä Venemessuilla! Olemme jälleen mukana menossa 💦🚣‍♀️. Osastollamme voit tutustua kaikkiin seuramme aluksiin, tutustua laajaan valikoimaan höyrykirjallisuutta tai vaikka ostaa kotiin viemisiksi höyrylaivan virta-avaimet 🔑! Vene 20 Båt -messut Helsingin Messukeskuksessa 7.-16.2. Nähdään silloin!
.
.
#venemessut #höyrypursiseura #höyrylaiva #steamship #boatfair #strix #messukeskus
Upea vuosijulkaisumme "Korsteeni" on juuri julkais Upea vuosijulkaisumme "Korsteeni" on juuri julkaistu! Jäsenille se kuuluu jäsenhintaan, muut voivat tilata tätä Mahtavaa höyrytietopakettia: steamship.fi/julkaisut.
.
.
#höyrylaiva #höyrypursiseura #steamship #vuosijulkaisu #korsteeni
Seuramme ainutlaatuisen upean vuosijulkaisun tuott Seuramme ainutlaatuisen upean vuosijulkaisun tuottaminen on taas täydessä vauhdissa. Ilmoitusmyynti ja julkaisun ennakkotilausten vastaanotto on mahdollista vielä 25.11. asti. Alkaen 100 euron panoksella yrityksesi/yhteisösi pääsee tukemaan höyrytietouden levittämistä! Lisätietoja ja mediakortti löytyy: steamship.fi/julkaisut
.
.
#höyrypursiseura #höyrylaiva #steamship #korsteeni #apujakaivataan
Suomen Höyrypursiseuran perinteinen Saimaan laivo Suomen Höyrypursiseuran perinteinen Saimaan laivojen Karvalakkiregatta höyrytään taas lokakuun ensimmäisenä lauantaina. Laivat kokoontuvat pe-illan ja la-aamun aikana Savonlinnan matkustajasatamaan, josta ne lähtevät puksuttelemaan kohti sinisiä selkiä kello yhdentoista jälkeen.
Tervetuloa ihastelemaan höyryn ihmettä vielä ennen laivojen talviunia.
.
.
#höyrypursiseura #höyrylaiva #steamship #höyrylaivaregatta #savonlinna
Höyryt Ahti, Hurma ja Warkaus sekä kaunis puurun Höyryt Ahti, Hurma ja Warkaus sekä kaunis puurunkoinen Sälen-troolari Lappeenrannassa ⚓☀️👌.
.
.
#höyrypursiseura #höyrylaiva #steamship #saimaa #lakesaimaa #veteranship #veteranboat #woodboat #autumncruise
Tänään Tampereella kunnioitettiin tasan 90 vuot Tänään Tampereella kunnioitettiin tasan 90 vuotta sitten syysmyrskyssä uponnutta S/S Kurua. Pelastustöissä mukana olleen S/S Tarjanteen kannelta laskettiin muistoseppele Kurun uppoamispaikalle. Uhrien muistoa kunnioittaa myös Suomen Höyrypursiseura. @hopealinjat
Välillä pitää katsoa masun kunto kunnolla tela Välillä pitää katsoa masun kunto kunnolla telakalla. Tämä yksilö päästetään takaisin Saimaaseen uiskentelemaan taas huomenna ⚓🚢💧.
.
.
#höyrypursiseura #höyrylaiva #telakka #shipyard #drydock #telakalla #potkuri #veteranship #steamship
Katso lisää Follow on Instagram

Suomen Höyrypursiseura Ry

Y-tunnus: 0116932-6 I Yhteystiedot >>

·Toteutus ja ylläpito MMD Networks Oy·

  • Suomi